18 Şubat 2013

işitme engelli anne-baba olmak...

Bilen biliyor ki biz işitme engelli anne ve babayız.İşitme engelli ebeveyn olmak o kadar zor ki anlatmakla kelimeler kifayetsiz kalır.
Lafı uzatmadan konuya geliyorum.Ela'nın bakımı konusunda kayınvalidem yardımcı. Aslında Kayınvalidemler le beraber yaşıyorum işitme engelli olduğumuz için yapamıyoruz. Kayınvalidemin dışarıda işi olup Ela'yı bana bırakıp çıktığı zamanlar cidden 1 saat bile olsa zorlanıyorum ne yalan söyleyim çok zorlanıyorum ağlıyor mu farkında değilim. 
 Ela kayınvalidemle birlikte uyuyor. Yatağı boş Ela'nın. Kayınvalidemin Miğren sorunu olduğundan uykusu ağır basınca ağladığını duymayabiliyor o yüzden kayınpederimde yardımcı.

İşitme engelli olarak yaşamımdan şikayetçi değilim yanlış anlaşılmasın. Kendi halimden memnunum işitme engelimi kafaya da takmıyorum bu bir lutuf. tek üzüntüm Ela'yı duyamamam onun ilklerini hissedememem bir anne olarak yavrusunu ilk eeee bababba vb seslerini duymamayı hangi anne ister ki? hangi anne delirircesine sevinmez ki o sesleri duyduğunda???? işte ben o duygudan mahrumum.. gün gelecek Ela ANNE diye bağıra bağıra beni çağıracak kim bilir??? işte ben onu duyamayınca deli gibi ağlayacağımdan eminim. 

amaaa bazen içime doğuyor Ela uyuduğu zaman odaya gidip bakıyorum uyanmıştır ağlıyordur düşünceleriyle Ela uyanana kadar tam 10 kez gidip bakmışlığımda var. Bakıyorum Ela uyanmamış mışıl mışıl uyuyor bende yanına uzanıp izliyorum bebeğimin masum uyuyuşunu.. Düşünüyorum ki Rabbim beni böyle imtihan ediyor bebeğimle imtihan etmesin. O da bizim gibi bir uzvu eksik yaşamasın buna da şükür...

Tv kanallarında faydalı bir program olduğu zaman onları anlamak için gözümü kırpmadan ağzına bakıyorum konuşan kişinin... Nedennn işitme engelliler de düşünülmüyor neden? altyazılı olsa tüm programlar. Trafikte de düşünülmüyor işitme engelliler. o kadar dikkatli yürümeme rağmen kaç kez kazayı atlattım saymadım. 

Eşim Derecesi düşük bir işitme engelli çok şükür ki o cihazıyla duyuyor ama uzaktan duyamıyor. telefon konuşuyor, araba sürüyor, müzik dinliyor, tv izliyor cihazı takılıyken. Ela'nın şakırdamalarını dinleyip gülüyor o Baba olmanın verdiği mutluluğu doyasıya yaşıyor. Cihazı çıkardığı zaman hiç duymuyor. Onun en değerli hazinesi İşitme cihazı. 
Benimde var cihazım ama olmuyor. Faydası yok duyamıyorum beyinden hasarlı olduğum için.

daha fazla uzatmak istemiyorumm
siz siz olun ki halinize şükredin
işitememek çok büyük bir eksiklik..

17 yorum:

  1. Canım kesinlikle halimize binlerce kez şükürler olsun her zaman şükretmeliyiz ,evlatlarımız sağlıklı ne güzel hayata sımsıkı sarılıyorsun tebrik ederim seni bende engelliler merkezinde çalışıyorum Allah herkezin yardımcısı olsun herşeyin başı sağlık Allah bizleri evlatlarımızla imtahan etmesin inşallah öptüm çok seni ve minik Ela'yı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim ablacım. bizde sizleri öpüyoruz :)

      Sil
  2. haklısın cnm. halimize şükür. Allah her zaman yardımcın olsun inş.

    YanıtlaSil
  3. canım merhaba yazdıkların beni çok duygulandırdı sağlık çok önemli ama halimize şükretmek lazım bak sende anne olmuşsun bu bir ödül bnce allah sana nasip etmiş annelik duygusunu bnm anneanneminde gözleri görmezdi yazdıklarını okudukça onun analttıkları aklıma geldi duygulandım oda bizi hiç görmedi çoçuklarını torunalrını arkadaşlarını raabim herşeyin doğrusnu bilir buda senin imthanın belkide allah evladına uzun ömürler versin o senin kulağın olur annesi büyüdükçe sen merak etme senin kalbinin sesi olur o :) öpüyorum minin elayı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba canım. sein yazdıklarında beni duygulandırdı. görmeyen birinin hayatını biliyorum arkadaşım vardı kendi dünyasında yaşıyordu. o kadar güzel yazmışsınız ki ağlamamak için zor tuttum kendimi..

      Sil
  4. Rabbim yardımcınız olsuun inşallah canımsıın yaaaa. Şükürler olsun halimize....♥

    YanıtlaSil
  5. canım yazdıkların beni çok duygulandırdı. Allah yardımcınız olsun canım inşallah ela sizin kulağınız olacak . tanrım size ve elayasağlıklı uzun ve mutlu günler versin inşallah

    YanıtlaSil
  6. Allah yardımcın olsun:)
    Sınavdan geçiyorsun gene de halinize çok şükür:)
    sizlerden daha çok muhtaç insanlar var.
    Küçük cadın senin her şeyin olsun gözün kulağın ağzın dilin elin kolun:)

    YanıtlaSil
  7. okurken çok duygulandım...:(çok güçlü bir anne babasınız hissetmek zor değil,inanın fiziksel olarak duyabilen ama çocuğuna sağır öyle çok ebeveyn varki...ela çok şanslı...

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Minik Cadı Merhaba, Merkür gerilerken bulduk birbirimizi ilginçtir, Merkür'ün işitmeyle de ilgili olduğu söylenir zaman zaman neyse dilerim Merkür gerilemesi iletişimimizi yazılarımızı da geriletmez..

    Sizi bir nebze de olsa anlıyorum, çünkü benim de her iki kulağımda yüksek oranda işitme kaybı var, kulaklık kullanacak gibi değil ama dudak okuyorum bazen, o da garip olabiliyor, bazen de tekrarlatıyorum birden fazla kez insanlara söylediklerini, son zamanlarda kullandığım antibiyotiklerden de iyice gitti kulaklarım bunu farkediyorum, çok zor ki; hiç duymamak gerçekten çok çok zor olsa gerek, bunu sizi üzmek adına değil de bir parça da olsa anladığımı ifade etmek adına söyledim. Ben alıştım mesela, çok önceleri sağır mısın diyen de çıkmıştı. Ki insanlar işitmeye de bilir. Kelimelerle anlatılamaz olduğunu ise tahmin edebiliyorum, benzer bir sıkıntıyı erkek kardeşim de yaşıyor. Üstelik İsviçrede ve bilmediği bir dil öğrenmesi gerekiyor. Bizim kayıplarımız çok olmasa da kesinlikle günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkiliyor. Allah size de yardım etsin, çok güçlü olduğunuzu görüyorum, ne şanslı bir miniş Ela bence, ne mutlu sizlere ki birbirinize destek olmuşsunuz. Ben tıpta güzel gelişmeler olsun, güzel haberler gelsin istiyorum, bakalım hayırlısı olur inşallah tüm sağlık ve şifa bekleyenler için:) sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Ne diyeceğimi bilemiyorum..:( Kendi halime şükür ettim şimdi. çok teşekkür ederim. Çok .ok duygulandım ben ağladım çünkü anne olup da onları duyamamak en acısı herhalde..:(

    YanıtlaSil
  10. Rabbim mükafatını verecektir canım benim...

    YanıtlaSil