25 Mart 2015

Uçurtma Avcısı

Bu kitaptan önce aynı yazarın '' Bin Muhteşem Güneş'' isimli romanını Kayseri'den İstanbul'a gelirken yolculukta okumuştum. Kitabı çok beğenince yazarın başka kitabını merak edip amca oğlu Memoli bunu bana hediye etti. Geçtiğimiz haftalarda bitirdim kitabı.

Kitabı eleştirmeye gelecek olursam; eleştirecek bi yönü yok ben kitabı çok beğendim.. Ayşe Kulin veya Elif Şafak'ın saçma sapan romanlarından sonra bu kitap ilaç gibi geldi :)

Eğer okumadıysanız okuyun derim.. Hizmetlinin oğlunun yıllar sonra kendi babanızdan olma kardeşiniz olduğunu öğrenseniz ne yapardınız ? Hatta babanızın kardeşinize sizden daha yakın davranmasını kıskanıp üstüne suç atsanız? Ben olsam vicdan azabı ve pişmanlıklar içinde ölürdüm..

Arka kapak;

Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur.

Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz.

Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları... Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor.

Uçurtma Avcısı'nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü...


10 yorum:

  1. Gerçekten iki kitapta bir çırpıda okunanlardan.Mutlaka okunması gereken kitaplardan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı yazarın '' ve dağlar yankılandı'' kitabını merak ediyorum :)
      bence de mutlaka okunmalı..

      Sil
  2. Adindqn hic soz etmedin ne arada okudun :) ahh kitap askimmdepresti bir an :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ustam ve ben bitince okuduğum kitap buydu :)

      Sil
  3. Ve dağlar yankilandi romanı da mukemmeldir. Okuyun mutlaka...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o kitapta aklımda okuyacağım inşallah.. tavsiyeniz için teşekkürler.

      Sil
  4. ben uçurtma avcısını daha çok beğenmiştim bence yazarın dili oldukça duru ve akıcı bütün kitapları okunabilir son kitabını almayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben hangisini beğendim emin değilim :) yazarın diğer kitaplarını da almayı düşünüyorum.

      Sil