11 Mayıs 2015

10-16 Mayıs Engelliler Haftası

Engelliler Günü- Engelliler Haftası fasa fiso...

Anlattıklarımı kimse üzerine alınmasın ben genel anlamda konuştum bir engelli olarak.
O günlerde ne yapıyorsunuz ki engelliler için? çıkıp ta engelliler şöyle böyle diye konuşma yapıyorsunuz diy mi?
Çıkmışsınız kürsüye Engellilere bilmem kaç bin kadro...
Kadro falan istemeyiz(ben kadroluyum biliyorum torpilli değilim) ilk önce toplum tarafından kabul görülmeyi, önemsenmeyi istiyoruz biz..
Her insan doğuştan engelli değildir onu da aklımızın bir köşesine yazalım lütfen... Bir de beni doğuştan sanıp nasıl konuşmayı öğrendiğim merak ediliyor.. Doğuştan değilim deyince hadi canım ah vah kıyamam acındırma lafları geliyor ardı ardına.. Lütfen acındırma lafları kullanmayın çok kırılıyoruz alınganız..


  • 11 Mayıs: Görme engelliler günü Görme engelliler için önce kaldırımlardaki sarı kaparma çizgileri öküz gibi arabanla kapatma lütfen. Rampaların önü de kapatma.. 
  • Toplamında 3 tane görme engelli arkadaşım var. Diğer ikisinin hikayesini bilmiyorum. Biri intihara kalkışmış mermi sonucu görme yetisini kaybetmiş.
  •  12 Mayıs işitme ve Konuşma Kusurluları günü Şahsi olarak işitme engelli olarak yaşadığım zorlukları anlatıyorum burda. Yeni bir sorunum da şu. Telefonum devamlı operatörden arıyorlar. Açamıyorum ben de. İnsan düşünür yani işitme engellidir falan. Sadece bu değil Kargo firmaları için de geçerli. Telefonu açamadığım için kargom şubeye gidiyor. Ben de gidip almak zorunda kalıyorum. (Benden başka Bietal Sensörinoral işitme Kaybı olan tanımıyorum ama sözde işitme engelli işitme cihazı ile duyan arkadaşlarım var. Buna eşim de dahil)
  • 13 Mayıs Ortopedik Engelliler Günü Bir kazada kolunu-bacağını kaybetmiş olabilirsin.. Toplum içinde asansörleri gasp etmekle ortopedik engellilerin de yaşam alanını kısıtlıyoruz.         Mardin'de yaşarken iki ev arkadaşım da ortopedik engelliydi.. Onlar da küçük yaşta doktorların yanlış ilaç enjekte etmesiyle yürüme yetisini kaybetmişler. ( ikisi de benim hakkımda olur olmadık iftiralar attığı için bunlarla görüşmüyorum)
  • 14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Engelliler Günü Bu konuda Zihin Engelliler Okulunda çalıştığım için tecrübem var. Dışarıdan bakınca insanlar onları korkunç canavarca görüyorlar. Bilmiyorlar ki onlar çok masum ve temizler.. 
  • Ruhsal engelliler hakkında bir fikrim yok.

  •   15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü Bu konuda birşey demek istemiyorum. Yaşlılarımız artık huzurevlerine mahkum..

  •    
    Demek istediğim.... Toplum içinde dışlanmış kişilersek Engelliler haftası ve ya Engelliler gününün bizlere ne gibi yararı var? Gelip te ''Engelliler Günün Kutlu Olsun'' diyebilir misin? 
    Dışarıdan bakınca öyle korkunç gördüğünüz masum insanlarla yan yana gelip hal hatır sormayı dener misin?
    Görme engellinin gözü olabilir isin?
    İşitme engelliler için haha fazla iletişim kurabilmeleri için işaret dili ve ya dudak okuma tekniğini öğrenebilir misin?
    Ortopedik engelliler için arabanı Rampalara park etmemeye çalışır mısın?
    Yaşlılar ve Korunmaya muhtaç çocuklar için Huzurevive veya Yuva'ya gidip onları sevindirebilir misin?

    ''Engelli'' kelimesi başlı başına güven eksikliği veriyor inşana.. Siz de onlar gibi yaşamaya çalışır mısınız?
    Empati kurmayı dener misiniz?

    Bir güncük te olsa dener misiniz?....
     

    9 yorum:

    1. Cok dogru demissin canim cok duyarsiz olmaya basladik ... Sonuna kadar katiliyorum insan oglu nankor basina gelmeyince karsidakini pek fazla onemsemiyor .....

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Sözüm meclisten dışarı biliyosun Nihanım anlattım sana Facebookta..

        Sil
    2. evet sizin yaşadıklarınızı empati yapsakda anlamak çok zor anca dinleyerek , görerek, inceleyerek anlamaya çalışabiliriz.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. siz de hakısınız aslında ama benim demek istediğim o değildi. Biraz çevresel faktörlerden bahsettim. Dış dünyadan..

        Sil
    3. çok çok haklısın insanlar duyarsız ve duygusuz artık herkes kendini üstün gördüğü için oluyo bu ayrımcılık hiç gerek olmayan şeyler siz biz diye ayırt edilcek bi durum yok ortada o yüzden insanlar azcık daha duyarlı olup karşısındakini anlasın istiyorum bende ...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. İnsanlık öldü bence. Eskiden böyle değildi..

        Sil
    4. Yerden göğe o kadar haklısın ki !!!!!

      YanıtlaSil
    5. Maalesef ki Çok haklısın........

      YanıtlaSil